Sve o termostatu – Mariterm

Sve o termostatu

Termostat je važan dio svakog sustava grijanja i hlađenja.

Stoga smo pripremili odgovore na vaša najčešće postavljena pitanja, kako bismo vam pobliže opisali njegovu funkciju, karakteristike i način korištenja.

Što je termostat?

Termostat je element regulacije sustava grijanja i hlađenja. Njegova uloga je da uključivanjem odnosno isključivanjem sustava grijanja i hlađenja održava željenu temperaturu prostora.

Vrste termostata

S obzirom na način funkcioniranja termostati se dijele na elektromehaničke i elektroničke. Nadalje, ovisno o načinu namještanja i prikaza temperature termostati mogu biti analogni ili digitalni. Termostat također može biti trenutni ili programski kojim je moguće definirati željenu temperaturu u dnevnom i tjednom režimu.

Kako funkcionira termostat?

Funkcija termostata je da isključi sustav grijanja ili hlađenja u trenutku kada je dostignuta željena temperatura u prostoru.

Također termostat će ponovno uključiti sustav grijanja nakon što se temperatura u prostoru spusti ispod  zadane temperature odnosno u slučaju hlađenja kada se temperatura povisi iznad zadane.

Kako se montira i spaja termostat?

Montažu i povezivanje termostata sa sustavom grijanja ili hlađenja u svakom slučaju je potrebno prepustiti stručnoj osobi. Ono što je važno za korisnika je da termostat bude montiran na mjestu gdje neće biti izložen direktnom utjecaju ogrjevno-rashladnih tijela (npr. u blizini radijatora, ventilokonvektora i sl.) kao niti drugih izvora topline ili propuhu. Na taj način osiguravamo da termostat očitava realnu temperaturu u prostoru te ispravno vrši regulaciju iste u odnosu na željenu vrijednost.

Kako se koristi termostat?

Termostat se koristi na način da korisnik odabere željenu temperaturu na analognoj skali ili digitalnom zaslonu te režim u kojem sustav radi (grijanje ili hlađenje).

Dodatno, ukoliko termostat posjeduje funkciju programiranja moguće je podesiti različite temperature u različitim periodima tijekom dana, a ukoliko se radi o tjednom programskom termostatu isto je moguće učiniti i za svaki pojedini dan u tjednu.

Termostati mogu posjedovati i dodatne funkcije koje su detaljno opisane u priloženim uputstvima, a mogu pridonijeti funkcionalnosti i komforu (funkcija protiv smrzavanja, mogućnost daljinskog upravljanja putem WI-FI-a, mogućnost spajanja na centralni nadzorni sustav i sl.)

Kako termostat štedi energiju?

Bez termostata regulacija sustava bazirala bi se na ručnom uključivanju i isključivanju na bazi subjektivnog osjećaja. S obzirom da ljudi ne posjeduju precizan osjet temperature zraka, velika je vjerojatnost da bi takvom regulacijom došlo do prevelikog zagrijavanja odnosno pothlađivanja prostora.

Ukoliko usvojimo preporuku da je optimalna temperatura u prostoru prilikom grijanja 21°C, svaki dodatni stupanj podrazumijeva dodatnih 5% potrošene toplinske energije.

Jednako tako u slučaju hlađenja ne preporučuje se temperatura niža od 25°C, pri čemu također treba računati da će utrošak energije za svaki stupanj niže biti oko 5% viši.

Iz gore navedenog jasno je da će preciznost termostata kao i optimalno podešavanje temperature tijekom dana bitno utjecati na potrošnju energije za grijanje i hlađenje. Stoga je svakako preporuka za ugradnju elektronskog, digitalnog, programskog termostata.

 

Mariterm je ekskluzivni dobavljač brenda Fantini Cosmi u Hrvatskoj koji nudi široku paletu svih vrsta termostata, uz našu stručnu pomoć pri odabiru i osiguran servis.

Za pomoć pri izboru kontaktirajte nas putem forme na dnu stranice – tu smo za Vas!

Pretraži...
Generic filters