Kako funkcionira dizalica topline? – Mariterm

Kako funkcionira dizalica topline?

Dizalica topline je nezamjenjiv uređaj kada govorimo o energetski učinkovitom grijanju. U posljednje vrijeme je to jedan od najčešćih pojmova o kojem potrošači zainteresirani za investiranje u sustav grijanja traže informacije.

Istodobno zbog tehnički složene konstrukcije i načina funkcioniranja nije intuitivno toliko bliska potrošaču laiku. Namjera ovog priručnika je na jednostavan i razumljiv način pojasniti osnovne pojmove, načelo funkcioniranja i primjenu dizalice topline i na taj način pomoći potencijalnom kupcu u odluci o odabiru i kupnji bez detaljnog ulaženja u termodinamičke procese koji se odvijaju u samom uređaju.

Što je to dizalica topline?

Dizalica topline je uređaj koji toplinsku energiju okoline podiže na viši temperaturni nivo pogodan za korištenje u sustavima grijanja prostora i potrošne tople vode. Pri tome ulaže rad dobiven utroškom nekog od oblika energije, najčešće električne. Proizvedena toplina može, ovisno o vrsti sustava, biti predana zraku ili vodi.

Da bi dizalica topline mogla funkcionirati potrebna su dva odvojena i međusobno izolirana spremnika topline: jedan koji proizvedenu toplinu prima (prostorija koju zagrijavamo, spremnik tople vode) i drugi koji koristimo kao izvor iz kojeg se toplina crpi (atmosfera, voda, tlo). Dakle, za dobivanje korisne toplinske energije kod dizalice topline moramo utrošiti jedan od konvencionalnih oblika energije (najčešće električnu) te preuzeti energiju iz nekog od obnovljivih izvora (atmosfera, voda, tlo).

Odmah možemo uočiti da konvencionalna energija košta dok je energija iz obnovljivih izvora besplatna i u tome leži energetska učinkovitost dizalice topline: dio energije koji koristimo za proizvodnju toplinske energije je besplatan.