Koji je najbolji sustav grijanja za kuću? – Mariterm

Koji je najbolji sustav grijanja za kuću?

Stižu nam sve hladniji dani stoga se važno pripremiti najboljim sustavom grijanja za vašu kuću. Bilo da tek gradite kuću ili želite poboljšati svoj sustav grijanja u postojećoj kući sigurno ćete si postaviti pitanje što odabrati te kako uštedjeti na troškovima grijanja.  U nastavku smo pripremili preporuke naših stručnjaka kako biste napravili najbolji odabir za svoj dom.

Osim samog grijanja prostora neizbježna je i potreba za zagrijavanjem potrošne tople vode, a i hlađenje tijekom ljeta sve više postaje standard stanovanja. Upravo kako bi sve ove potrebe zadovoljili jednim uređajem, te pritom osigurali visoku energetsku učinkovitost, najbolji odabir je dizalica topline.

 

Što je dizalica topline?

Dizalica topline je uređaj koji toplinsku energiju iz okoliša (zrak, voda, tlo) uzima i pretvara u toplinsku energiju za vaš dom. Može se koristiti za grijanje prostora, za zagrijavanje potrošne tople vode, kao i za hlađenje prostora tijekom ljeta.

Dizalica topline je ekološki vrlo prihvatljiv uređaj budući da se prosječno 75% ukupne korisne toplinske energije preuzima iz okoliša, dakle iz obnovljivog izvora, dok se samo 25% energije uzima iz električne mreže.

Kako uštedjeti na troškovima grijanja?

Kao što smo spomenuli, dizalica topline koristi dvije vrste energije: energiju iz okoliša i električnu energiju iz mreže. Najveći pozitivan učinak na smanjenje troškova grijanja krije se u činjenici da je toplinska energija iz okoliša besplatna, a ona u ukupnoj toplinskoj bilanci sudjeluje sa 75%. Iz tog razloga neupitna je dugoročna isplativost ugradnje dizalice topline.

 

O čemu ovisi učinkovitost dizalice topline?

Učinkovitost dizalice topline, ako izuzmemo samu konstrukciju uređaja, ovisi o dva čimbenika: temperaturi toplinskog izvora i temperaturi na koju dizalica topline zagrijava vodu za potrebe grijanja.

Viša temperatura toplinskog izvora = veća učinkovitost

Niža temperatura na koju dizalica zagrijava vodu = veća učinkovitost

U praksi, to znači da će dizalica topline biti najučinkovitija u mediteranskom klimatskom podneblju kada se koristi u kombinaciji sa podnim grijanjem.

 

Koju dizalicu topline odabrati?

Bez obzira što su voda i tlo kvalitetniji izvori toplinske energije, zbog široke dostupnosti i najmanjeg troška privođenja najzastupljenije su dizalice topline koje toplinsku energiju crpe iz okolnog zraka. Takvi uređaji ugrađuju se u okolišu objekta, ne zauzimaju unutarnji prostor te imaju minimalan utjecaj na buku u objektu. Idealan primjer je visoko kvalitetna AERMEC HMI dizalica topline, koja nudi izvrsne performanse, visoku energetsku učinkovitost, te zadovoljava sve kriterije navedene u natječajima u sklopu projekata poticaja za energetsku obnovu.

 

Ovim uređajem ujedno osiguravate zadovoljavanje sve energetske potrebe vaše kuće od grijanja, zagrijavanja potrošne tople vode, do hlađenja, čime osiguravate potpuni toplinski komfor tijekom cijele godine.

S obzirom da snaga dizalice topline bitno utječe na njezinu cijenu iznimno je važno ispravno dimenzioniranje. Naravno, postoji mnogo čimbenika koje pri tome treba uzeti u obzir, od očekivanih vanjskih temperatura tijekom zime, vrste grijanja instalirane u objektu do toplinskih gubitaka samog objekta.

 

Preporučujemo izbor dizalice topline prepustiti stručnjacima. Ispravan odabir osigurat će najbolji omjer troškova investicije i uštede u troškovima grijanja.

 

Ukoliko želite znati više o opcijama i cijenama dizalice topline za vaš dom kontaktirajte nas bez obaveze putem kontakt forme na dnu web stranice!