Kako osigurati čist zrak u domu uz rekuperator? – Mariterm

Kako osigurati čist zrak u domu uz rekuperator?

U stambenim i poslovnim objektima ventilacija, odnosno izmjena zraka, vrlo je važna za zdravlje i kvalitetu života i boravka u zatvorenom prostoru.

 

Upravo s tim ciljem osmišljeni su rekuperatori. Rekuperacija ili povrat topline vrlo je važna za energetsku učinkovitost nekog sustava.

Princip rekuperacije podrazumijeva preuzimanje toplinske energije sadržane u određenom mediju prije njenog beskorisnog otpuštanja u okolinu i ponovne korisne uporabe.

 

Kako pravilno prozračiti prostor?

Postoji više načina prozračivanja odnosno izbacivanja onečišćenog zraka i paralelnog ubacivanja svježeg zraka: od jednostavnog otvaranja prozora do korištenja raznih vrsta ventilatora. No pri tome je neminovna posljedica gubitak topline koju je onda potrebno nadomjestiti pojačanim zagrijavanjem pri čemu se povećava utrošak energije.

Da bi se to spriječilo, odnosno da bi se gubitak topline sveo na najmanju moguću mjeru, a istodobno osigurala kvalitetna izmjena zraka, koriste se uređaji pod nazivom rekuperatori.

Rekuperatori prilikom izbacivanja onečišćenog zraka iz prostora preuzimaju njegovu toplinu i predaju je svježem zraku koji se ubacuje u prostor.

Postoje izvedbe koje se ugrađuju direktno u prostor te izvedbe koje izbacuju odnosno ubacuju zrak putem kanalnog razvoda.

Mariterm u ponudi ima kvalitetne i visoko učinkovite rekuperatore proizvođača Aermec i Fantini Cosmi Aspira čija širina asortimana osigurava pokrivanje potreba od pojedinih stambenih prostorija pa sve do velikih trgovačkih centara.

Kako funkcionira rekuperator?

Za rekuperaciju topline u pojedinim prostorijama kao što su kuhinje, sanitarni čvorovi, kupaonice te čekaonice i ostali manji prostori čiji je zrak jače onečišćen preporučujemo Fantini Cosmi rekuperator ASPIRVELO AIR ECOCOMFORT. Uređaj se sastoji od reverzibilnog ventilatora, keramičkog izmjenjivača topline, rešetke i kućišta. Ugrađuje se isključivo na vanjski zid prostorije.

Princip rada je slijedeći:

  1. U trenutku kada se zrak u prostoriji zasiti ugljičnim dioksidom, dimom ili neugodnim mirisima uključuje se ventilator na način da se zrak iz prostora izbacuje u okolinu.
  2.  Zrak prolazi kroz keramički izmjenjivač topline i zagrijava ga.
  3. Nakon određenog vremena vrši se prekretanje ventilatora (može biti ručno ili automatski) pri čemu ventilator usisava svježi zrak iz okoline.
  4. Prolaskom kroz izmjenjivač zrak preuzima toplinu i zagrijava se prije ulaska u prostoriju.
  5. S obzirom da je učinkovitost veća od 90% osigurava se svježi zrak uz minimalni gubitak topline!

Uređaj je učinkovit i ljeti u klimatiziranim prostorima.

Izrazito se preporuča za prostore opterećene duhanskim dimom kao i prostore sklone pojavi plijesni na zidovima.

Korištenjem rekuperatora osigurat ćete čist i kvalitetan zrak u zatvorenim prostorima te energetsku učinkovitost Vašeg doma!

Za više detalja i preporuka slobodno nam se obratite putem kontakt forme na dnu web stranice – tu smo za Vas!