Pravilna uporaba klima uređaja – Mariterm

Pravilna uporaba klima uređaja

Klima uređaj služi poboljšanju uvjeta boravka u prostoru što se tiče mikroklimatskih uvjeta, a da bi to zaista tako i bilo potrebno je pridržavati se nekih pravila pri korištenju.

Pazite na temperaturu

Što se tiče same uporabe, jedna od prvih i najvažnijih preporuka je paziti na temperaturu koju želite održavati u prostoru. Ne pothlađujte pretjerano prostor ljeti niti ga pregrijavajte zimi. Naime, osim što je to štetno po zdravlje, znatno utječe na potrošnju električne energije. Vodite računa da razlika temperature u prostoru od samo jednog stupnja znači povećanje ili smanjenje potrošnje energije za 6 do 7%.

Nastojte da ljeti temperatura u klimatiziranom prostoru bude do najviše 6 stupnjeva niža od vanjske temperature.

Iako se to na prvi pogled čini malo, ipak je dovoljno za ugodan boravak u prostoru, a istovremeno ne predstavlja opasnost za zdravlje. Osim toga, klima uređaj u režimu hlađenja smanjuje i relativnu vlažnost zraka što dodatno pridonosi ugodi boravka u klimatiziranom prostoru.

U zimskom razdoblju temperatura u prostoru ne bi trebala prelaziti 22 stupnja.

Iako je osjet topline individualna stvar svakog pojedinca, pretjerano zagrijavanje prostora izazvat će isušivanje zraka. Ono može pospješiti mogućnost infekcije dišnih puteva, a s ekonomskog gledišta, kao što je već ranije navedeno, uzrokovat će povećanu potrošnju električne energije.

Strujanje zraka

Slijedeći važan čimbenik je strujanje zraka. Naime, iako je strujanje zraka uvjet funkcioniranja klima uređaja, općenito strujanje zraka negativno utječe na komfor. Stoga je osim pravilnog usmjeravanja strujanja zraka poželjno koristiti nižu brzinu vrtnje ventilatora unutarnje jedinice.

Ovo povlači za sobom još jednu preporuku; nemojte često uključivati i isključivati klima uređaj.

Osim što time nećete postići uštedu energije, prilikom svakog uključivanja temperatura u prostoru će se znatnije razlikovati od tražene temperature. Navedeno će uzrokovati potrebu za pojačanim radom klima uređaja i smanjiti komfor boravka u prostoru.

Klima uređaj slobodno držite uključenim na ispravno podešenoj temperaturi, a inverterska tehnologija osigurat će nisku potrošnju energije uz održavanje traženih klimatskih uvjeta.

Tražite klimu? Istražite našu najprodavaniju klimu Aermec SLG s opcijama poput automatskog isključivanja, WIFI modula upravljanja te čak pet funkcija – hlađenje, grijanje, ventilacija, odvlaživanje i automatski rad.

Ukoliko trebate pomoć pri izboru ili imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme na dnu stranice!