Dizalica topline - najčešća pitanja – Mariterm

Dizalica topline – najčešća pitanja

Vjerujemo da ste na našim stranicama pronašli mnogo informacija o dizalici topline, kako o samom pojmu, tako i o mogućnostima primjene.

Temeljem Vaših upita putem društvenih mreža i web stranice, odgovorili smo na Vaša najčešće postavljena pitanja kako bismo vam pružili još korisnih informacija.

 

Što je dizalica topline?

Dizalica topline je uređaj koji toplinsku energiju iz okolnog zraka uzima i pretvara u toplinsku energiju za vaš dom. Može se koristiti za grijanje prostora, za zagrijavanje potrošne tople vode, kao i za hlađenje prostora tijekom ljeta.

Kolika je ušteda prelaskom na grijanje dizalicom topline?

Teško je jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje s obzirom da odgovor ovisi o postojećem sustavu odnosno vrsti grijanja. Najveći pozitivan učinak na smanjenje troškova grijanja korištenjem dizalice topline krije se u činjenici da je toplinska energija iz okolnog zraka besplatna, a ona u ukupnoj toplinskoj bilanci sudjeluje sa 75%. Iz tog razloga neupitna je dugoročna isplativost ugradnje dizalice topline.

O čemu ovisi učinkovitost dizalice topline?

Učinkovitost dizalice topline, ako izuzmemo samu konstrukciju uređaja, ovisi o dva čimbenika: temperaturi toplinskog izvora i temperaturi na koju dizalica topline zagrijava vodu za potrebe grijanja.

Viša temperatura toplinskog izvora = veća učinkovitost

Niža temperatura na koju dizalica topline zagrijava vodu = veća učinkovitost

U praksi, to znači da će dizalica topline biti najučinkovitija u mediteranskom klimatskom podneblju kada se koristi u kombinaciji sa podnim grijanjem.

 

Može li se dizalica topline jednostavno ugraditi na postojeći sustav grijanja?

Odgovor na ovo pitanje može vam dati stručna osoba koja će postojeći sustav pregledati i analizirati ga s obzirom na ograničenja i uvjete rada koje dizalica topline zahtjeva. Ukoliko nemate potrebna stručna znanja nemojte sami donositi takvu odluku jer pogreška može biti vrlo skupa.

 

Koji su sustavi grijanja najbolji u kombinaciji sa dizalicom topline?

Kao što je ranije napomenuto dizalica topline najveću učinkovitost postiže u nisko temperaturnom režimu rada kojeg podržava podno grijanje i ostali sustavi površinskog grijanja. To nipošto ne znači da se dizalica topline ne može koristiti i pri tome ostvarivati uštede i u instalacijama radijatorskog grijanja, grijanja ventilokonvektorima i sl.

Može li se koristiti u predjelima sa kontinentalnom klimom?

Iako je učinkovitija u primorskom podneblju, moderne dizalice topline uz pravilno dimenzioniranje moguće je koristiti i u područjima s kontinentalnom klimom.

Prema tome Republika Hrvatska je gotovo u cijelosti pogodna za korištenje dizalice topline.

Mariterm ima dugogodišnje iskustvo u prodaji dizalica topline svih vrsta i namjena renomiranog talijanskog proizvođača AERMEC.

Raspon snage od 4 kW pa do 2 MW omogućuje odabir uređaja za svaku primjenu. Naša stručna pomoć pri odabiru te osiguran servis za puštanje u rad i održavanje jamče vam bezbrižno i dugotrajno korištenje. Dodatno, jamstveni rok je 2 godine uz mogućnost produljenja do 5 godina uz ugovor o servisiranju i održavanju.

Pročitajte i najčešće postavljena pitanja o dizalici topline – drugi dio.

Pregledajte dio ponude ovdje, a za pomoć pri izboru, informacije o montaži i cijenama, kontaktirajte nas putem forme na dnu web stranice.