Kako uštediti uz termostat? – Mariterm

Kako uštediti uz termostat?

Termostat je važan dio svakog sustava grijanja i hlađenja.

Pripremili smo odgovore na vaša najčešće postavljena pitanja, kako bismo vam pobliže opisali njegovu funkciju, karakteristike i način korištenja.

Što je termostat?

Termostat je element regulacije sustava grijanja i hlađenja. Njegova uloga je da uključivanjem odnosno isključivanjem sustava grijanja i hlađenja održava željenu temperaturu prostora.

Kako termostat štedi energiju i donosi uštedu na troškovima?

Bez termostata regulacija sustava bazirala bi se na ručnom uključivanju i isključivanju na bazi subjektivnog osjećaja. S obzirom da ljudi ne posjeduju precizan osjet temperature zraka, velika je vjerojatnost da bi takvom regulacijom došlo do prevelikog zagrijavanja odnosno pothlađivanja prostora.

Termostat štedi energiju na način da održava željenu temperaturu u prostoru konstantnom čime se izbjegava pothlađivanje ili pregrijavanje prostora i time nepotrebno trošenje energije.

Ukoliko usvojimo preporuku da je optimalna temperatura u prostoru prilikom grijanja 21°C, svaki dodatni stupanj podrazumijeva dodatnih 5% potrošene toplinske energije.

Jednako tako u slučaju hlađenja ne preporučuje se temperatura niža od 25°C, pri čemu također treba računati da će utrošak energije za svaki stupanj niže biti oko 5% viši.

Na koje sustave grijanja se može povezati termostat?

Termostat se može koristiti za regulaciju svih sustava grijanja kod kojih termostat već nije tvornički predviđen na samom ogrjevnom tijelu.

Koje su vrste termostata?

S obzirom na način funkcioniranja termostati se dijele na elektromehaničke i elektroničke.

Nadalje, ovisno o načinu namještanja i prikaza temperature termostati mogu biti analogni ili digitalni.

Termostat također može biti trenutni ili programski kojim je moguće definirati željenu temperaturu u dnevnom i tjednom režimu.

Kako funkcionira termostat?

Funkcija termostata je da isključi sustav grijanja ili hlađenja u trenutku kada je dostignuta željena temperatura u prostoru.

Također termostat će ponovno uključiti sustav grijanja nakon što se temperatura u prostoru spusti ispod zadane temperature odnosno u slučaju hlađenja kada se temperatura povisi iznad zadane.

Kako se montira i spaja termostat?

Montažu i povezivanje termostata sa sustavom grijanja ili hlađenja u svakom slučaju je potrebno prepustiti stručnoj osobi. Ono što je važno za korisnika je da termostat bude montiran na mjestu gdje neće biti izložen direktnom utjecaju ogrjevno-rashladnih tijela (npr. u blizini radijatora, ventilokonvektora i sl.) kao niti drugih izvora topline ili propuhu. Na taj način osiguravamo da termostat očitava realnu temperaturu u prostoru te ispravno vrši regulaciju iste u odnosu na željenu vrijednost.

Uz termostat se isporučuju upute za montažu i spajanje no preporuča se navedeni posao povjeriti stručnoj osobi.

Omogućujete li i instalatera i instalaciju u cijenu? Ako ne, kako se može pronaći instalater?

Mariterm ne izvodi instalaterske radove no rado ćemo vam preporučiti nekog od naših brojnih partnera instalatera.

Kako se koristi termostat?

Termostat se koristi na način da korisnik odabere željenu temperaturu na analognoj skali ili digitalnom zaslonu te režim u kojem sustav radi (grijanje ili hlađenje).

Dodatno, ukoliko termostat posjeduje funkciju programiranja moguće je podesiti različite temperature u različitim periodima tijekom dana, a ukoliko se radi o tjednom programskom termostatu isto je moguće učiniti i za svaki pojedini dan u tjednu.

Termostati mogu posjedovati i dodatne funkcije koje su detaljno opisane u priloženim uputstvima, a mogu pridonijeti funkcionalnosti i komforu (funkcija protiv smrzavanja, mogućnost daljinskog upravljanja putem Wi-Fi-a, mogućnost spajanja na centralni nadzorni sustav i sl.)

Koja je cijena termostata Fantini Cosmi?

Visokokvalitetni Fantini Cosmi termostati dostupni su već od 44,73 € u Mariterm poslovnicama. Cijena ovisi o vrsti (analogni/digitalni), raspoloživim opcijama i preciznosti.

 

Mariterm je ekskluzivni dobavljač brenda Fantini Cosmi u Hrvatskoj koji nudi široku paletu svih vrsta termostata, uz našu stručnu pomoć pri odabiru i osiguran servis.

Za pomoć pri izboru kontaktirajte nas putem forme na dnu stranice – tu smo za Vas!