Klima uređaji: split i multisplit izvedba – Mariterm

Klima uređaji: split i multisplit izvedba

Pojmove split i multisplit izvedba sigurno ste čuli ili pročitali pri istraživanju i kupnji klima uređaja. Što točno znače? Nastavite čitati!

KLIMA UREĐAJ U SPLIT IZVEDBI

Najčešće korišteni klima uređaji na tržištu su oni u tzv. split izvedbi. Naziv je izveden iz engleskog značenja riječi split = odvojeno. Dakle sam naziv sugerira da uređaj nije kompaktan odnosno za da je za njegovo funkcioniranje potrebno spajanje u ovom slučaju dvije jedinice od kojih se jedna montira unutar prostora koji želite klimatizirati (unutarnja jedinica) dok druga mora biti u doticaju s vanjskim zrakom (vanjska jedinica).

Ovakav uređaj odabrat ćemo onda kada želimo klimatizirati jednu prostoriju.

U određenim slučajevima može se koristiti i za više prostorija ukoliko između njih ne postoji čvrsta građevinska prepreka (npr. dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica).

Odabir predimenzioniranog klima uređaja split izvedbe kako bi se pokrile potrebe za klimatiziranjem cijelog stana, na način da se između prostorija drže otvorena vrata, je pogrešan. Naime strujanje zraka koje bi omogućilo klimatiziranje udaljenih prostorija je preslabo, a rezultat je preniska ili previsoka temperatura u prostoru u kojem se klima uređaj nalazi tj. suprotan efekt u udaljenim prostorima.

KLIMA UREĐAJI U MULTISPLIT IZVEDBI

Klima uređaj u multisplit izvedbi je proširena izvedba split sustava pri čemu se više unutarnjih jedinica (obično do pet) spaja na jednu vanjsku jedinicu. Postoje i izvedbe sa mogućnošću pripreme potrošne tople vode čime se učinkovitost sustava višestruko povećava.

U slučaju kada postoji potreba za klimatiziranjem više prostorija ispravan je odabir klima uređaja u multisplit izvedbi.

NAČELO RADA SPLIT I MULTISPLIT KLIMA UREĐAJA

Za pravilno funkcioniranje split i multisplit sustava potrebno je imati dva odvojena spremnika energije koji će međusobno izmjenjivati toplinu. U ovom slučaju će to biti prostor u kojem se boravi i koji želimo klimatizirati te vanjski prostor kojem ćemo predavati ili kojem ćemo oduzimati toplinu ovisno o režimu rada.

 

Pozivamo Vas da posjetite naše prodajne centre u Rijeci, Puli ili Zagrebu, pregledate ponudu i u razgovoru sa stručnim osobljem pronađete pravo rješenje za vas.

Aermec, vodeći europski proizvođač opreme za grijanje i hlađenje, u svojoj ponudi ima klima uređaje koji će odgovoriti potrebama Vašeg apartmana te osigurati ekonomičan komfor na visokoj razini. Odlikuju se visokom klasom energetske učinkovitosti i niskom razinom buke te su omiljen izbor iznajmljivača zbog izvrsnog omjera cijene i kvalitete. Klima uređaje možete pregledati ovdje.

Možete nas kontaktirati i putem kontakt forme na dnu web stranice – tu smo za Vas za sva pitanja i preporuke!